Kippensoep

Zo, het was even stil, maar ik ben er weer met kippensoep, volgens overlevering heeft kippensoep helende werking. Ik ben gek op alle soepen, maar als ik niet helemaal fit ben en eigen gemaakte kippensoep eet, dan knap ik toch echt wat op. Mijn basis recept:

20150627_163730

Pannetje water opzetten, dit was 2 liter.

20150627_163752

Kippenvlees erbij, naar smaak. Ik hou van soep waar de kip ook daadwerkelijk in zit en niet voorbij is gevlogen. Hier zaten uiteindelijk 4 kipkarbonades in.

20150627_163911

Op smaak brengen met zout en peper. Langzaam laten garen. Wanneer het vlees gaar is, eruit halen en ontbenen, eventueel botjes weer mee laten koken voor de smaak. Kipbouillonblokjes voor de hoeveelheid water er in. Groente er in.

20150628_113741

Klaar! Dit was over na het eten, de pan was vol maar ik vergat van alle stapjes foto’s te maken.

Veel plezier met uitproberen en laat eens weten hoe lekker jouw versie was.

 

Massala kip

Lekker bij de roti, maar smaakt ook heerlijk bij rijst.

Begin met ui, knoflook en evt. een pepertje te snipperen.

20150524_22530520150524_230001,

 

Doe een beetje olie in een pan en bak de ui, knoflook en pepertje aan. Ik bak eerst de uitjes tot ze mooi glazig zijn en dan doe ik de rest erbij. Dan de massala meebakken tot dit een beetje kleurt.

11221593_463940327105896_4662126984803646867_n

Daarna het vlees erbij en goed omscheppen zodat het vlees en de kruiden goed gemengd zijn.

.11390134_463940360439226_8131082708269598412_n

 

Het gas op half, deksel op de pan en af en toe roeren tot het vlees aangebakken is. Gas op zacht, water erbij tot het vlees net niet helemaal onder staat, de ondertussen geschilde aardappelpartjes erbij, bouillonblokje erboven verkruimelen en laten stoven tot alles gaar is. Op smaak brengen met beetje zout en peper indien nodig.

Ik kook elke keer een beetje anders en had deze keer voor het gemak sperziebonen in dit pannetje erbij gedaan, dit was het kliekje.

11391314_463940603772535_8614238144158689473_n

 

Roti

Heerlijk! Roti, een plat, rond soort brood, ook wel “pannenkoek” De smaak is niet zoet, beetje hartig. Ruim voor je aan het rotideeg begint, maak je de vulling, zodat die volledig kan afkoelen voor je het moet gebruiken. Ik maak altijd de vulling van aardappelen, maar dit kan ook met gele erwten. Ik geef de uitleg voor de aardappelvulling. Kook een paar aardappelen en stamp ze tot puree. Pureer een uitje in de staafmixer en meng dit door de puree. Laat deze vulling goed afkoelen.

Kneed bloem, water, snufje zout en scheutje zonnebloemolie tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt. Laat dit even rusten.

Verdeel het deeg in gelijke bolletjes. Druk elk bolletje een beetje plat en rek het een beetje uit, leg een lepel van de vulling in het midden van het deegrondje en maak dit dicht tot dit weer een bolletje is. Doe dit met alle bolletjes die je hebt. 10635978_463940417105887_689413197000472528_n

 

Rol de bolletjes tot mooie ronde, platte roti’s (pannekoeken, broden) uit en bak ze in een  grote koekenpan met een beetje olie, tot beide zijden mooi bruin kleuren. 11221653_463940483772547_6257768493820754141_n

 

En je hebt een mooie roti gemaakt. Het lekkerste daarbij is massala (kerrie) kip, met aardappeltjes en kouseband (of sperziebonen) en eigenlijk hoort daar ook bij een gekookt ei die je pelt en dan vervolgens bakt in olie, uitje en massala. Let wel op, dit spettert!

 

 

Kip uit de oven.

Geroosterd vlees, daar was ik en ben ik nog altijd gek op. Vroeger noemde ik het vlees-uit-de-oven. Hier een recept voor kip, maar je kan er ook varkensvlees voor gebruiken. Van rundvlees weet ik eigenlijk niet of dat wel mals genoeg wordt.

Ik gebruik hiervoor meestal kippenpoten die ik dan zelf weer in gelijke stukken hak, maar voor eters die liever niet kluiven, tegenwoordig kan je overal kip dijfilet kopen, ideaal.

20150524_225027

Als je dit in de oven wil bereiden is het lekker om de kip een tijdje in de marinade te laten. Deze keer had ik het gemarineerd een nacht in de koelkast laten staan.

Hoe maak je de marinade?

20150524_230001

begin met ui en knoflook en eventueel een pepertje te snipperen. De kip ligt in een bak en doe daar stapsgewijs de ingrediënten voor de marinade erbij. Dit zijn, beetje zout, zwarte peper, 5 spice poeder (ook wel Chinese poeder) verkruimeld bouillonblokje en ketjap. Alles goed door elkaar mengen, in de ovenschaal en in de oven.

20150524_23030320150525_11195120150525_111934

Helaas geen plaatje van kant en klaar kip uit de oven. Die houden jullie te goed.

Nasi (basis)

Het mooie van de Surinaamse keuken vind ik dat je een aantal basis ingrediënten hebt waarmee je, althans ik, eindeloos mee lijkt te kunnen experimenteren. Hetzelfde gerecht is hier door toevoegingen of juist iets achterwege te laten vaak net even anders van smaak.

Hier een recept van de basis van mijn nasi:

Kook de rijst zoals het voorschrift. Gebruik voor nasi liefst rijst dat helemaal afgekoeld is, eventueel van de vorige dag en verkruimel een (maggi) bouillonblokje erdoor

20150524_223852

 

20150524_224258

Daarna kan je een ui, knoflook en eventueel pepertje snipperen (ik heb geen standaard afgemeten hoeveelheden, dit is puur naar onze eigen smaak)

20150524_225305

20150524_230001

Dan beetje olie in de wok, ik gebruik zonnebloemolie, om de ui en knoflook aan te fruiten. Wanneer de ui glazig is doe je de rijst erbij en schep dit goed om zodat de ui en knoflook helemaal vermengd zijn met de rijst. Dan ketjap (sojasaus, black soy van merk Yellow label) toevoegen tot je de kleur van je nasi goed vind. Je kan evt. een beetje ve-tsin toevoegen, dat is een smaakversterker.

20150525_204004

20150525_204016

Dit is de basis van nasi. Je kan er verse groente (prei, paprika, zakje wokgroenten) door doen of vlees. De groenten of het vlees moet je dan direct met de ui en knoflook in de wok doen. Je kan ook vlees apart erbij maken. Op het laatst wat fijn gehakte, verse peterselie erover.

Succes!

 

Over mij

Waarom een pannenwinkel en waarom een kookblog? Daar zijn al zoveel van…logo

Ik ben Vanita, van Surinaamse afkomst. Geboren en getogen in Stad Groningen. Mijn moeder kon zo goed en lekker koken! Zij kookte bijna altijd Surinaams en als klein meisje keek ik graag met haar mee om te leren hoe zij dat deed zodat ik, later-als-ik-groot-ben, dat zelf ook zou kunnen. Ik denk dat dit aardig gelukt is.

Ik hou van lekker koken en eten voor en met mijn gezin, vrienden, familie en liefhebbers. Om een lekkere maaltijd goed en makkelijk klaar te maken, heb je goede pannen en keukengerei nodig. Vanuit die passie voor het koken, heb ik meer interesse gekregen in de benodigdheden daarvoor en zodoende wil ik jullie helpen om je pannen en keukengerei aan te schaffen. 

Via deze blog zal ik recepten en bereidingen posten, met foto’s en uitleg. Ik moet zeggen dat ik op gevoel kook en niet met afgemeten hoeveelheden. Het zal in het begin aftasten en experimenteren voor de juiste hoeveelheid voor jouw smaak. Ik zal niet alleen Surinaamse recepten posten, maar echt mijn eigen recepten uit verschillende keukens.

Succes als je een recept gaat proberen! Laat eens weten hoe het gesmaakt heeft.